O układzie pokarmowym
Układ pokarmowy pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. To on pobiera i trawi pokarm, wchłania jego składniki oraz usuwa resztki tego, co spożyjemy. Jego funkcjonowanie może zostać zaburzone przez uraz mechaniczny lub chemiczny, problemem mogą stać się również zaburzenia hormonalne lub uwarunkowania genetyczne. Niestety, bardzo częstą przyczyną chorób okazuje się być także nieprawidłowa dieta.
W skład układu pokarmowego (inaczej trawiennego) wchodzi jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube i odbyt.
Odpowiednia dieta
W przypadku wielu dolegliwości układu pokarmowego, zalecane jest przejście na dietę lekkostrawną (lub jeden z jej licznych wariantów). Nawet jeśli dysponujemy odpowiednią wiedzą lub na swojej ścieżce edukacji zdecydowaliśmy się na studia dietetyka kliniczna, przed wdrożeniem jakiejkolwiek diety należy skonsultować się z profesjonalistą. Diabeł tkwi bowiem w szczegółach, a te zmienia się zależnie od stanu pacjenta. Nie zaleca się stosowania informacji zawartych poniżej bezkrytycznie.
Podstawą diety lekkostrawnej jest przestrzeganie następujących zasad:
– Spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie
-Ostatni posiłek spożyć należy minimum 3 godziny przed snem
-Spożywać należy głównie pokarmy o płynnej lub półpłynnej konsystencji
-Ograniczenie spożycia tłustych pokarmów
-Spożywanie pokarmów bez pośpiechu oraz stresu.
Unikać należy:
-Gorących i zimnych pokarmów oraz napojów
-Produktów ciężkostrawnych
-Owoców cytrusowych (oraz wyciśniętych z nich soków)
-Warzyw cebulowych
-Alkoholu
-Napojów gazowanych
-Mocnej kawy
-Czekolady i kakao
-Proszku do pieczenia
-Glutaminianu sodu
-Ostrych przypraw.
Dieta lekkostrawna stosowana jest przede wszystkim podczas:
– choroby refluksowej przełyku (ograniczyć należy także produkty pobudzające wydzielanie soków żołądkowych)
– choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (jak wyżej)
– przewlekłego nieżytu żołądka (jak wyżej)
– przebytego ostrego nieżytu żołądka (jak wyżej)
– przebytego ostrego nieżytu jelit
– nadwrażliwości jelita grubego (ograniczenie spożycia produktów zawierających cukry proste)
– zaparć spastycznych (dodatkowo ograniczyć należy produkty wysokobłonnikowe)
– kamicy żółciowej (szczególnie ważne jest tu ograniczenie tłuszczów)
– przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych (ograniczenie tłuszczów i produktów wysokobłonnikowych, wprowadzenie produktów będących bogatym źródłem witaminy C).
Istnieje jednak znacznie więcej chorób, podczas których powinna być stosowana.